Deteriorate Sound Festival II
Το Deteriorate Sound Festival είναι μια συνάντηση Ελλήνων καλλιτεχνών που επικεντρώνεται στην σύγχρονη μουσική, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις νέες τάσεις, τη συνεχή εξερεύνηση και τον αυτοσχεδιασμό. Μουσικοί και συγκροτήματα από ένα ευρύ φάσμα του πειραματικού ήχου διασταυρώνουν ιδέες και παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για τον ήχο του σήμερα.
www.deteriorate-sound-festival.com
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/4
21.00 - 21.40 Τάνια Γιαννούλη - Σόλης Μπαρκή
21.50 - 22.30 Débrifon
22.40 - 23.20 Black Lesbian Fishermen
23.30 - 00.00 Free αυτοσχεδιασμός από τα 3 acts
ΤΡΙΤΗ 29/4
21.00 - 21.40 Sun Tank
21.50 - 22.30 Αναστασάκης-Γιούσεφ-Καπάδαη
22.40 - 23.20 Underwater chess
23.30 - 00.00 Free αυτοσχεδιασμός από τα 3 acts
ΤΕΤΑΡΤΗ 30/4
21.00 - 21.40 Σπύρος Πολυχρονόπουλος
21.50 - 22.30 Silent Move
22.40 - 23.20 Γιάννης Μουρτζόπουλος
23.30 - 00.00 Free αυτοσχεδιασμός από τα 3 acts
Τάνια Γιαννούλη - Σόλης Μπαρκή
H Τάνια Γιαννούλη, πιανίστα, συνθέτις και αυτοσχεδιάστρια γράφει για θέατρο, mixed media, film καθώς και οργανική μουσική για μικρά ή μεγαλύτερα σύνολα. Ιδρυτικό μέλος των 4+1, του Schema Ensemble και του project Emotone, μαζί με τον Tomas Weiss. Η πιο πρόσφατη συνεργασία της με τον Πορτογάλο πνευστό Paulo Chagas κυκλοφόρησε σαν album με τον τίτλο «Forest Stories» από την νεοζηλανδέζικη art-music label, Rattle και δέχθηκε πολύ καλές κριτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
O Σόλης Μπάρκης, εικονογράφος και κρουστός, διακρίνεται για την τελετουργία που δημιουργεί με ιδιαίτερα όργανα απʼ όλο τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και σχήματα
όπως οι Ross Daly, Νίκος Ξυδάκης, Μιχάλης Νικολούδης, Omar Faruk Tekbilek, Bustan Abrahan, Σπυριδούλα, Lamia Bendioui κ.α καθώς και με πολλές ομάδες θεάτρου και χορού όπως το Εθνικό Θέατρο, Θεσσαλικό Θέατρο, Amalgama dance group, Θέρος, Θέατρο της Άνοιξης κ.α.
Οι δυο τους συναντιούνται στο κοινό έδαφος του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και εμφανίζονται για πρώτη φορά σαν ντουέτο, παίζοντας με φυσικό ήχο πιάνο, berimbau, didgeridoo, udu, frame drums, log drum, whistles, singing bowl, cymbals, ιδιόφωνα κ.α.
Débrifon
Το ντουέτο που αποτελείται από τους Στέλιο Ρωμαλιάδη (flute, effects) και Γιώργο Βαρουτά (guitar, sound treatment). Είναι και οι δύο μέλη των Vault of Blossomed Ropes που σύντομα κυκλοφορούν το ντεμπούτο album τους με τη συμμετοχή του Steve Jansen.
O Σ. Ρωμαλιάδης είναι ιδρυτής της μουσικής κολεκτίβας Luup και έχει συνεργασθεί δισκογραφικά με μουσικούς όπως oι David Jackson (Van der Graaf Generator), Greg Haines, Pleq κ.α. ενώ ο Γ. Βαρουτάς έχει το προσωπικό project Amans Machina. H μουσική τους κινείται στα όρια της σύγχρονης πειραματικής σκηνής. Η μίξη ζωντανού παιξίματος με live sampling συνθέτει περιβάλλοντα από ηχητικά θραύσματα (ήχοι του δάσους, των μηχανών και του διαστήματος).
Black Lesbian Fishermen
Οι B.L.F. κινούνται στον drone / ambient / experimental ήχο, καθοδηγούμενοι από τους “μυστικούς διδασκάλους”. Είναι οι:
Nikos Fokas (keyboards, treatments). Έχει γράψει μουσική για κινηματογράφο και θέατρο και τελευταία πατάει κουμπιά στους Vault of Blossomed Ropes.
R. Loftis (Bowed guitar, vox, glasb Flute, synth). H R. δημιουργεί μουσική με οτιδήποτε μπορεί να παράγει ήχο.
Stratis Sgourelis (bass, treatments). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συμμετείχε σε αρκετά γκρουπ με διαφορετικά στυλ. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο και είναι μέλος των Vault of Blossomed Ropes.
Alan Trench (guitar, fx, vox). Ασχολείται με την experimental / left-field μουσική από τα 90’s. Τα τρέχοντα projects του είναι οι Howling Larsons και οι Temple Music.
Sun Tank
Δυο αμετανόητοι μουσικοί ενώνουν την μέθη τους για πειραματικό ήχο, σπάνε τη νόρμα και σαλπάρουν να μαζέψουν ήλιο για την δεξαμενή τους. Μετά από άπειρες ώρες μουσικής, και όχι μόνο, δραστηριότητας είναι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουν τους Sun Tank. Μέσα απο ηχητικά τοπία ελαφρώς μουδιασμένα και με την βοήθεια των Gadgets των, έχουν την πρόθεση να μαζέψουν λίγη ακόμα ενέργεια στην δεξαμενή τους.
Ορέστης Μπενέκας (keys, buttons, etc)
Θανάσης Τζίνγκοβιτς: (guitar, buttons, etc)
Γιάννης Αναστασάκης – Νίκος Γιούσεφ – Τζένη Καπάδαη
Η Τζ.Καπάδαη (φωνή) και ο Ν.Γιούσεφ (μουσικό πριόνι), “δανείζουν” τη φωνή τους στον Γ.Αναστασάκη (κιθάρα, fx, loopers) προς ζωντανή επεξεργασία, live sampling & looping.
Μια αυτοσχεδιαστική σύμπραξη με απρόσμενο ηχητικό αποτέλεσμα.
Ο Ν.Γιούσεφ, είναι ένας από τους σημαντικότερους "πριονιστές" στον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές κλασικές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με την συνοδεία της Ειρήνης Τηνιακού στο πιάνο και έχει συνεργαστεί με τους Neon, Τηλέμαχο Μούσα, Θάνο Ανεστόπουλο, Υπόγεια Ρεύματα, Σαβίνα Γιαννάτου, Suzuki (Can), Blaine Reininger κτλ. Είναι βασικό μέλος των Υπογείων Ρευμάτων και των Τσιριτσάντσουλες
Ο Γ. Αναστασάκης χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερή του προσέγγιση στην κιθάρα, ως γεννήτρια πρωτότυπων και ατμοσφαιρικών ήχων καθώς και από την ενασχόλησή του σε βάθος με τα εφέ (είναι επίσης o σχεδιαστής και κατασκευαστής των JAM pedals). Συνεργάζεται με τον Haig Yazdjian, Θοδωρή Ρέλλο, Δ.Σαββόπουλο κ.α. και είναι ιδρυτικό μέλος του οπτικο-ακουστικού project Elektronik Meditation, με το οποίο πρόσφατα συνέπραξαν επί σκηνής με τον Arve Henriksen.
Η Τζένη Καπάδαη τραγουδάει, γράφει στίχους και μουσική τα τελευταία είκοσι χρόνια με μπάντες της εγχώριας σκηνής και έχει συνεργαστεί με μια ευρεία γκάμα διαφορετικών συγκροτημάτων (Blues Wire, Expert Medicine, Earthbound, Ζωρζ Πιλαλί, Occasional Dream κ.α.).
Underwater chess
Δημιουργήθηκαν το 2004 από τον Πάνο Παπάζογλου (κιθάρα) και τον Μιχάλη Βρεττά (βιολί) στη Θεσσαλονίκη. Η μουσική τους βασίζεται κυρίως στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και είναι από τα πρώτα σχήματα στην Ελλάδα, που χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της ''ηλεκτρονικής λούπας''. Οι επιρροές τους εκτείνονται από την παγκόσμια Αvant Garde σκηνή ως το Punk. Το 2011 παρουσίασαν το ντεμπούτο album τους, ''InJoy your fear'' που κυκλοφόρησε απο την βερολινέζικη εταιρεία Photovoltaic. Έχουν βρεθεί επί σκηνής με ονόματα όπως οι The EX, Damo Suzuki(CAN), Blaine Reiningen (TUXEDOMOON), Θανάση Παπακωσταντίνου κ.α.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Ο Σ. Πολυχρονόπουλος (aka Spyweirdos) γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία τον ενδιέφερε η φυσική του ήχου καθώς και η μουσική. Έτσι μετά το σχολείο δραστηριοποιήθηκε παράλληλα και τις δύο περιοχές. Η παράλληλη δραστηριότητά του με τη μουσική είχε ως αποτέλεσμα να εκδώσει δώδεκα δίσκους, να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό συναυλιών καθώς και να συνεργαστεί με τους πλέον αναγνωρισμένους, σε διεθνές επίπεδο, μουσικούς του χώρου (Alva Noto, Funckarma, Ollie Olssen, Φλώρος Φλωρίδης, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Νίκος Βελιώτης κ.ά.). Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες διαλέξεις και workshops για τις νέες τεχνολογίες στη σύνθεση και την αισθητική της μουσικής.
Silent Move
Δημιουργήθηκαν το 2009 από τους Γιάννη Παξεβάνη (κιθάρα, tapes, loops) και Βασίλη Τζαβάρα (κιθάρα, tapes, loops) κυρίως επενδύοντας μουσικά κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Διοργανώνουν συχνά τα φεστιβάλ Αυτοσχεδιασμός και Σινεμά όπου συμμετέχουν επίσης οι Μπάμπης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μοσχούτης και Γιώργος Κατσάνος, και συμμετείχαν στο “In Mute Festival” που πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόσφατα συνέπραξαν με τη γιαπωνέζα φωτογράφο Haruna Kawanishi στο πλαίσιο του Athens Photo Festival και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους CD στο ανεξάρτητο label TRIPLE BATH με τίτλο “Silent move - in seven parts”. Στο Deteriorate Sound Festival, θα παρουσιάσουν ένα κιθαριστικό αυτοσχεδιαστικό σετ, χρησιμοποιώντας τον ήχο και υλικό από τις προηγούμενες δουλειές τους. Αφαιρώντας την εικόνα ή την αφήγηση κάποιας ταινίας οι Silent Move θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν εναλλαγές ηχητικών καταστάσεων χρησιμοποιώντας άλλοτε μελωδικά στοιχεία κι άλλοτε θόρυβο.
Γιάννης Μουρτζόπουλος
Ο Γιάννης Μουρτζόπουλος είναι Καθηγητής Ηλεκτροακουστικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας Ήχου στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συγγράψει και παρουσιάσει πάνω από 150 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, έχει εργαστεί στην ανάπτυξη προϊόντων στην περιοχή του ψηφιακού ήχου και έχει βραβευτεί για την συνεισφορά του στην έρευνα στην ακουστική και την τεχνολογία του ήχου. Aσχολείται με την ηλεκτρονική μουσική επί 35 χρόνια και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο Μιχάλης Σιγανίδης, ο Φλώρος Φλωρίδης, ο Spyweirdos, ο Ανδρέας Γεωργίου, κ.α.
Έχει κυκλοφορήσει τους δίσκους “The manager in charge I salute” με τον Φλώρο Φλωρίδη (1988), “Dramamusic” (1997), “Epistrophy at Utopia” με τον Spyweirdos και συμμετοχή του Φλώρου Φλωρίδη (2008) και “Το ποτάμι” σε ποίηση-απαγγελίες Χρίστου Λάσκαρη (2009). Πρόσφατα έχει συνεργαστεί με τον κιθαρίστα Ανδρέα Γεωργίου στο project “The Icarus epoch”. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για ταινίες, την τηλεόραση, για χοροθέατρο και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες.